Anjiyo Katater Laboratuvarımızda Ablasyon Tedavisi
Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesine çarpıntı şikayetiyle Kardiyoloji polikliğine gelen 4 hastamıza Atrial Fibrilasyon tanısı konmuş olup ilk defa Kriyoablasyon tekniğiyle Anjiografi bölümümüzde Ablasyon tedavisi başarıyla uygulanmıştır. Bu sayede atriyal fibrilasyon tedavisinde genişleyebilen balon sistemi ile kriyoablasyon uygulayan Türkiye’deki sayılı hastanelerden biri olma ünvanını kazandı. Hastanenin Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Alkame AKGÜMÜŞ ve Doç.Dr. Ahmet BALUN önderliğinde Anjiografi ekibimiz tarafından gerçekleştirilen işlem ile atriyal fibrilasyon tanıları olan hastalarımız başarılı bir şekilde tedavi edildi. Kriyoablasyon sistemi ile tedavi, kalbin anormal elektrik sinyallerini üreten bölgelerini dondurarak aritmi odaklarını ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Kriyoablasyon (Dondurma-Soğuk) Ablasyon Nedir?
Tıp dilinde cryoablasyon olarak, halk dilinde soğuk ablasyon olarak adlandırılmaktadır. Kriyo-ablasyon, dokuyu dondurarak yok etme anlamına gelir. Soğutarak yapılan kriyoablasyon işlemi, aritmi çıkaran odakları hedef alan ve o bölgelerin -50 ile -70 derece arasında dondurularak yok edilmesi işlemidir. Bu işlem ile dondurulan alanlar ritim bozukluğuna sebep olamayacak şekilde sağlam dokudan ayrılır.
Kimlere Uygulanır?
Kriyoablasyon, günümüzde atriyal fibrilasyon tedavisinde giderek daha sık tercih edilmektedir. Atriyal fibrilasyon klinik pratikte en sık karşılaşılan aritmi olmakla beraber felcin en önemli nedenidir. Atriyal fibrilasyon ayrıca kalp yetmezliğine de neden olmaktadır. Sakat kalma ve ölüm riskini artırmaktadır. Bu hastalara kan sulandırıcı verilmektedir. Ama bu ilaçlar uzun dönemde kanamaya sebep olabiliyor. İlaç kullanırken bile hastalar nadir de olsa felç geçirebiliyor. Bu ablasyon işlemlerinden sonra atriyal fibrilasyon tekrarı azaldığı için kalp yetmezliği ve felç riski de buna paralel olarak azalmaktadır. Ayrıca hastaların kan sulandırıcı kullanım süresi de kısalıyor. Kriyoablasyon tedavisi ise günümüzde bütün dünyada yaygın olarak etkin ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Özellikle genç hastalarda ritim bozukluğuna neden olan odağın kalbin ana ileti sistemine yakın bir yerden geçmesi durumunda da kriyoablasyon uygulanabilmektedir.
Nasıl Yapılır?
Soğuk ablasyon tedavisi girişim yerine lokal anestezi ve bilinçli sedasyonla kasık toplar damarından girilerek yapılmaktadır. Özel bir iğne ile kalbin sağ kulakçığından sol kulakçığına geçip taşıyıcı bir sistemle balonu gönderiyoruz. Balon sistemi kalbin sol kulakçığına açılan dört tane akciğer toplardamarı (pulmoner ven) ağzında şişirilerek -50 ile -70 derecelere kadar donduruluyor. Buradaki damarlar ile sol kulakçık arasındaki bağlantılar koparılıyor. Kullanılan balonlar daha önce belirli çaplara kadar şişirilebiliyordu. Kullanılan yeni sistemle balon çapı işlem anında artırılarak damar çapı geniş hastalarda daha iyi izolasyon yapılmaktadır. Bu da atriyal fibrilasyon tekrarlama riskini düşürmektedir.
İşlem Ne Kadar Sürer?
Kriyoablasyon işlemleri genellikle 1-2 saat sürebilir. Bu süreç hastaların klinik özelliklerine göre uzayabilir. Kriyoablasyon deneyimli operatörler tarafından yapılabilen kompleks bir işlemdir. Bu işlemin komplikasyonları ortalama her on hastadan birinde görülse de hayatı tehdit edici olanları oldukça nadirdir. Ablasyon öncesinde ve sonrasında alınacak önlemler kanama ve pıhtı oluşumunu engellerken, işlemsel yöntem ve manevralar akciğer toplardamarı (pulmoner venlere) komşu sinir ve dokuların hasarını azaltmaktadır. Yeni nesil kriyoablasyon sistemleri, eski nesile göre floroskopi süresini, işlem süresini ve komplikasyonları da azaltmıştır. Kriyoablasyon ile ilişkili ortaya çıkması muhtemel komplikasyonlar (istenmeyen olay) etkili müdahale ile kalıcı hasar bırakmadan düzelmektedir.